گزارش های میدانی نشان می دهد برخی اقلام دارویی در داروخانه های سطح استان کردستان کمیاب یا نایاب شده است. البته این را مسئولان فنی داروخانه ها تایید و مسئولان علوم پزشکی انکار می کنند. انکاری که تاثیری در کاهش رنج بیمارانِ در به در به دنبال دارو، ندارد.
کمبود دارو به داروخانه های کردستان رسید؟

به گزارش زریان موکریان از کرد پرس، یکی از مهمترین مشکلاتی که شهروندان کردستانی در زمان بحران کرونا با آن مواجه بودند، کمبود اقلام دارویی، سرم، آنتی بیوتیک و ... بود که انتظار می رفت با تغییر در رأس این مجموعه مهم، رویکرد فعالیت های دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز دچار تغییر شود اما امروز مردم باز هم با کمبود شدید دارو در داروخانه های سطح استان مواجه هستند.
اگر این روزها گذرتان به داروخانه ها افتاده باشد، تقریباً یک یا 2 قلم داروی نوشته شده در نسخه موجود نیست و زمانی هم که قیمت داروهای تجویز شده را می گویند، شاهد تعجب و واکنش های متفاوت افراد هستیم. گاهی برخی افراد از متصدی داروخانه می خواهند تا تعدادی از داروها را از لیست نسخه آنها خارج کنند یا نمونه مشابه داخلی آن را به آنها پیشنهاد دهند.
در طول یک سال گذشته بازار دارو در سطح استان کردستان دچار التهاب هایی شده و بعد از نبود داروهای مربوط به کرونا، انسولین، داروهای قلبی و بیماری های خاص امروز کمبود دارو به آنتی بیوتیک رسیده است.
در حال حاضر بسیاری از بیمارانی که از بیماری های خاص رنج می برند، با کمبود دارو و آمپول هایی مواجه هستند که می تواند جان آنان را از مرگ نجات دهد اما این داروها در داروخانه های کردستان وجود خارجی ندارد و یا اگر هم وجود داشته باشند، دست آنان را نمی گیرد.
در کنار داروی بیماری های خاص نیز متاسفانه شاهد کمبود داروهای عادی هستیم و این روزها به هر داروخانه ای در استان کردستان سر بزنید و سراغ داروی آنتی بیوتیکی را بگیرید، با پاسخ منفی فروشندگان دارو مواجه خواهید شد.
داروهای اعصاب و روان در صدر کمبودها
به گفته مسئول فنی یکی از داروخانه ها شهر سنندج، هر روز چند قلم دارو در داروخانه ها موجود نیست و حتی بسیاری از داروهای عادی در داروخانه های خصوصی کمیاب است. به عنوان نمونه قرص «ترازوسین» که برای درمان علائم پروستات در مردان استفاده می شود، هم اکنون در داروخانه های خصوصی موجود نیست.
وی می گوید: بیشتر داروهای بیماری قلبی در داروخانه ها موجود است اما در مقابل بسیاری از داروهای اعصاب و روان مانند قرص «الانزاپین» که جزو مهمترین داروهای این بیماری است برخی از واحدهای آن در داروخانه ها موجود نیست. زمانی داروی اعصاب «تری فلوپرازین» در داروخانه ها موجود نبود و امروز آمپول های آن در داروخانه موجود نیست. این داروها برای بیماران حاد اعصاب و روان بوده و نیاز است که بیماران این داروها را مصرف کنند؛ اما این روزها با کمبود داروهای حیاتی بیماری اعصاب و روان در داروخانه ها مواجه هستیم.
موجودی دارو در داروخانه های خصوصی با داروخانه های دولتی فرق می کند
به گفته مسئول فنی یک داروخانه دیگر نیز در شهر سنندج موجودی دارو در بسیاری از داروخانه های خصوصی نسبت به داروخانه های دولتی، بسیار کم است. بسیاری از داروخانه های خصوصی مشکل تأمین برخی داروها مانند داروهای درمان ناباروری را دارند. به عنوان نمونه آمپول « HCG» یک داروی پرکاربرد برای درمان ناباروری است و اکثر پزشکان زنان و زایمان برای درمان این دارو را تجویز می کنند، اما به دلیل اینکه این دارو حدود 2 تا 3 ماه تولید و توزیع نشده، در داروخانه ها موجود نیست.
وی می افزاید: در بسیاری از داروها همچون «انسولین» که برای درمان بیماران دیابتی نقش حیاتی دارد، با کمبود روبه رو نیستیم اما در مقابل داروهای بیماران تنفسی همچون «اسپری سروتاید 250» که در گذشته با کمبود شدید آن مواجه بودیم، هم اکنون موجود اما قیمت آن به طور نجومی افزایش یافته است و تحت پوشش بیمه نیست.
این مسئول فنی داروخانه می گوید: بسیاری از داروها همچون داروهای بیماری پوکی استخوان، برخی داروهای بیماری های قلبی و عروقی مانند «قرص پلاویکس»، «قرص زیلت» که برای بیمار ضروری است، نه تنها در داروخانه های خصوصی بلکه در داروخانه های دولتی هم موجود نیست و اگر موجود باشد، تحت پوشش بیمه نیست.
اظهارات ضد و نقیض مسئولان علوم پزشکی کردستان/کمبود دارویی نداریم
در حالی که بسیاری از شهروندان کردستانی همواره از کمبود برخی داروها در داروخانه های استان گلایه دارند و مسئولان فنی داروخانه ها نیز بر واقعیت این مسئله صحه گذاشته اند، اما مسئولان علوم پزشکی کردستان این مسئله را قبول نداشته و از عدم کمبود دارو در داروخانه های کردستان می گویند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه در حال حاضر 210 داروخانه در سطح استان کردستان فعال است، می گوید: 51 داروخانه از این تعداد به صورت شبانه روزی به شهروندان خدمات ارائه می دهند.
به گفته عطاالله حیدری در بخش های دولتی و خصوصی شاهد کمبودهای خاص دارویی در استان نیستیم و شهروندان به هر داروخانه ای که مراجعه کنند، می توانند داروی مورد نیاز خود را خریداری کنند.
متاسفانه همانند گذشته شاهد هستیم که مدیران دانشگاه علوم پزشکی کردستان سعی می کنند هر گونه مشکل در حوزه بهداشت و درمان در کردستان را انکار کنند، اما با یک گشت و گذار چند ساعته در خیابان های هر یک از شهرهای کردستان و سر زدن به داروخانه ها برای خرید داروی معمولی آنتی بیوتیکی مانند «آموکسی کلاو» به کمبود دارو پی برده و ناکارآمدی در مدیریت علوم پزشکی کردستان همچنان موج می زند و در این میان معلوم نیست که چه کسی پاسخگوی رنج بیمارانی است که داروهایشان پیدا نمی شود.
گزارش: سروش حبیبی راد
- 1401/6/24 10:34:45
- شناسه خبر : 57FF1CE0